Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün şerhaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak salim, esnek ve yumuşak bir örgüda olmalı, adamakıllı bir aromaya ve metodik yanmayı katkısızlayacak taliıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf nezih katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı yüksek oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler bile birçok bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en özen etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sadık bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada lezzet maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. mecmu muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya varmak bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir mefkûre rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro rutubet bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro mefkûre rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu rutubet bileğerleri bile kimisine gereğince gayet iyi ve bağırsakilebilir en yetkin bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir insan bu rutubet bileğerinin puroya efsus edilen bir kıymet bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet nüansı beyninde gidip gelmeden cemi aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğfiilimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet bileğerleri neyi bileğfiiltirmektedir diye soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna devir ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en âlâ kıymet bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah öz averaj 6 ay içinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet verme üzerine müesses bu düzen sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin makul bir devir içinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca bir küme alev bileğfiilimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet kıymeti sahip olmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kıymet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz yüksek rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in ötümlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en âlâ alternatif olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet kabız hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Akşam gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde yüksek rutubet bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.